החברה החרדית צומחת במהירות, והשפעתה על עתיד המדינה רבה. בשנים האחרונות גדלה מעורבותם של חרדים בחברה הישראלית הכללית, וכך ראוי: זהו מעבר מחֶברַת מיעוט פסיבית למגזר המעורב במתרחש בישראל וחש אחריות כלפיה. מובן מאליו שתהליך ההשתלבות חיוני לקיומה של החברה החרדית עצמה, כמו גם למדינת ישראל. מנגד, האיומים שהתרבות והאתוס המודרניים והפוסט-מודרניים מציבים לעולם החרדי הופכים השתלבות זו למורכבת, בלשון המעטה.
משום כך, החברה החרדית זקוקה לבירור פנימי באשר לערכיה, לתפיסותיה וליחסה כלפי הציבור היהודי הרחב, על תפיסותיו וערכיו, וכלפי מדינת ישראל. על היהדות החרדית לעלות לגדולה וליטול חלק, בהתאם לגודלה, בעיצוב עתיד המדינה; אך נטילת אחריות זו כרוכה בליבונן של עמדות ערכיות ופוליטיות באשר לסוגיות רבות, ובגיבושם של יחידים וקהילות שנטילת אחריות זו יקרה להם וקרובה לליבם.
לשם כך קם "מכון עיון". המכון מאגד שורה של מיזמים. כתב-העת "צריך עיון" הוא במה רעיונית-אינטלקטואלית מובילה ויחידה מסוגה, המתעדכנת תדיר באינטרנט ומופיעה גם בדפוס. תוכניות המנהיגות העיוניות "חכמתכם ובינתכם" מכשירות את האנשים שיישאו את הבשורה הרעיונית ויפתחו אותה עוד. המוסף הספרותי "בין הזמנים" מציע במה ספרותית יוצאת דופן בכנותה, המעלה דיונים חשובים ונוקבים בכלים של ספרות איכותית. עיתון "המקום" מאפשר יצירת זהות ושייכות סביב תכנים המדגישים חרדיות המוכנה ליטול אחריות. לבסוף, ארגון "קהילה" עוסק בגיבוש מקביל בקרב חרדים דוברי אנגלית בישראל.
מכון עיון גאה להציע מגוון אפשרויות של תוכניות ופרסומים עבור אנשים המבקשים לקדם את רווחתה של החברה החרדית ושל מדינת ישראל.
צריך עיון הוא כתב-עת אינטלקטואלי חרדי – הראשון והיחיד מסוגו. מהדורתו העיקרית מקוונת ומתעדכנת תדיר, אך הוא מופיע גם ככתב עת מודפס, ומדי שנה אף מודפסים ספרים הנושאים את שמו ובהם מאמרים נבחרים מתוכו. כתב העת מציע במה לדיון מעמיק בשאלות חברתיות, דתיות, כלכליות ופוליטיות המעסיקות את הציבור החרדי. הוא נוסד מתוך הכרה בצורך אקוטי בייסוד תשתית רעיונית ליהדות חרדית הנוטלת אחריות על עם ישראל ומדינת ישראל, שתאפשר ליבון ובירור רעיוני שטרם נעשו. לאורך שנות קיומו הגיע כתב העת לקהל קוראים ענק, ויותר מ-50 אלף קוראים ייחודיים נכנסים אליו מדי חודש. כתב העת קיים בשפה העברית ובשפה האנגלית.
תוכניות המנהיגות "חכמתכם ובינתכם" לגברים ולנשים חרדיות משמשות אכסניה לצעירים חרדים מצטיינים ממגוון רחב של תחומי עיסוק והשפעה: רבנות, תקשורת, שירות המדינה ועוד. המשתתפים משתלמים בנושאי מדיניות – כלכלה, לאומיות, מחשבה פוליטית, משפט חוקתי ועתיד המשפחה – בתוך מסגרת ייחודית המאפשרת חשיבה על גישה חרדית-תורנית לנושאים אלו, לצד עיון בשאלה היסודית: מה מקומנו במדינת ישראל. לתוכניות יש קרוב ל-500 בוגרים ובוגרות העוסקים במגוון עשיר של תחומים, ואשר מקיימים בינם לבין עצמם קהילת בוגרים תוססת ונהנים מתוכניות והרצאות שאנו מארגנים עבורם.
מוסף הספרות "בין הזמנים" מעניק פלטפורמה ספרותית המבקשת לדבר אל הציבור החרדי, מתוך עולמו ובשפתו. כיאה לספרות איכותית, היצירות המתפרסמות במוסף ממלאות תפקיד כפול: מצד אחד שיקוף המציאות המורכבת של ימינו, אם בדינמיקה פנים מגזרית אם בקשר עם החוץ; ומצד שני, אפשור קיומם של תהליכי בירור החיוניים לפרט ולחברה. לספרות טובה יש יכולת ייחודית לעורר שיח ולגעת במורכבויות. היא כלי מכונן בהשפעה על התפתחות רוחנית, ערכית, מוסרית, נפשית וחברתית של הפרט. היא מעלה דילמות וקונפליקטים, מתמודדת עם קשיים שקשה להביא לזירות אחרות, מציעה פורקן והזדהות ומגייסת מענים. בכוחה של ספרות טובה, אמנותית ומאוזנת, להשפיע על התודעה, ליצור מרחב שיח, ולאפשר התפתחות רגשית, ערכית ואישיותית של ממש.
המרחב החרדי גדוש בעיתונים: יתד נאמן, המודיע, המבשר, משפחה, בקהילה, הפלס, הדרך, יום ליום ועוד רבים. אולם בין כל אלה והאחרים אין ולוּ אחד המעניק במה ותמיכה למגמות של שיתוף ושילוב חרדים במרחב הישראלי, וקורא לנטילת אחריות של היהדות החרדית למתרחש במדינה. עיתון "המקום" בא למלא את החלל הריק. לעת עתה, מדובר בירחון המגיע לכ-5,000 מנויים מדי חודש. אנו מקווים מאוד שהוא יהפוך לשבועון ויוכל לגבש סביבו קהל רחב של החרדיות האחראית.
חרדים דוברי אנגלית הינם בעלי תפיסות שונות מעט מאלו הרווחות ביהדות החרדית הישראלית, ומטבע הדברים הם קרובים יותר לעולם של נטילת אחריות אזרחית ויחס מעורב יותר לעולם החול. ארגון "קהילה" קם כדי לתת לקהילות החרדיות הללו גיבוש ועוצמה ולסייע להן לחיות לפי המטען הערכי החשוב להן, שלעיתים מאותגר בתוך המרחב החרדי-ישראלי. הארגון מוציא לאור עלון שבת שבועי המופץ בקרב בתי כנסת חרדיים דוברי אנגלית, והקים אתר ייעודי המספק מידע חשוב לדוברי אנגלית. הארגון ערך כמה כנסים בנושאים שונים הקשורים לדוברי אנגלית, ומתפעל פורום רבנים דוברי אנגלית.
הרב יהושע פפר הוא רב קהילת "אור חדש" ברמות, ירושלים. כיהן בעבר כדיין בבית דין ירושלמי לממונות, ומילא מגוון תפקידים הלכתיים. כתב ספרים ומאמרים רבים בהלכה ובמחשבת ישראל, ופרסם מאמרים אקדמיים במגוון במות בעברית ובאנגלית. הרב פפר הוא בעל תואר ראשון ושני במשפטים מהאוניברסיטה העברית, והתמחה בבית המשפט העליון אצל השופט ניר הנדל. הוא מרצה כיום בפקולטה למשפטים באוניברסיטה זו. מתגורר בירושלים עם אשתו ושישה מתוך שמונה ילדיו.
בוגר ישיבת מיר, בעל תואר ראשון ושני בתחומי הניהול. משמש גם כמנכ"ל רשת החינוך נצח ויו"ר ארגון "אקשיבה", ומלווה מיזמים חברתיים בחברה החרדית שנים רבות.
אשת רב בית הכנסת הגדול בתל-אביב, בעלת תואר שני בפילוסופיה, מדע ותרבות דיגיטלית מאוניברסיטת תל-אביב, ומנחת כלות. מובילת תוכנית הצעירות של "חכמתכם ובינתכם".
בוגרת סמינר בית יעקב למורות בירושלים. סופרת, עורכת וביבליותרפיסטית. מרצה לספרות ולעברית בסמינרים להוראה ומרכזי השתלמויות שונים. בעלת תואר ראשון בספרות ממכללת ירושלים, ותואר שני בביבליותרפיה ממכללת דוד ילין. בוגרת לימודי עריכת לשון ועריכה מדעית ממכללת דוד ילין. משיבה באתר "אקשיבה". עורכת לשון באתר "צריך עיון". מייסדת ועורכת ראשית של המוסף הספרותי "בין הזמנים" מבית "צריך עיון". מובילת תוכנית הנשים "חכמתכם ובינתכם" של מכון "עיון".
אליהו לוי הוא בוגר ישיבת חברון בירושלים, ובעל תואר ראשון בלימודי המזרח התיכון והאסלאם במרכז האקדמי שלם ותואר שני במדע המדינה באוניברסיטת תל אביב. פרסם מאמרים רבים ב'מקור ראשון', ב'השילוח' ובכתב העת 'תורת ירושלים'. לצד הובלת התוכניות של מכון עיון, אליהו הינו ראש בית מדרש ללימוד הגות יהודית ומחשבת ישראל.
מעיין מאיר (דוד) היא עיתונאית ופובליציסטית. כותבת ותיקה בשבועון 'משפחה', אתר 'מידה', ועוד שלל פרסומים, עורכת מנוסה באנגלית ובעברית. לצד הובלת הבמה הספרותית "בין הזמנים", מעיין עורכת מאמרים בכתב-העת "צריך עיון", ואף מרצה קבועה בתוכניות העיון שלנו.
יוסי גרין הוא בעל תואר ראשון במדע המדינה מן האוניברסיטה הפתוחה, ומילא תפקידים מנהליים בשלל מוסדות חינוך. יוסי הוא בעל ניסיון רב ומגוון בהובלת יוזמות חברתיות ותוכניות חינוכיות בקרב הציבור החרדי, והוא אף פעיל בזירה הציבורית בעיר מגוריו, בית שמש.